DŰLŐK

Dűlő szelektált, alacsony terhelésű borainknál nem elsősorban az érzékszervileg megfogható élvezeti érték maximalizálása a célunk, hanem olyan bor készítése, ami egy lemásolhatatlan karakter, egy bizonyos földdarab folyékony kivonata. 

 

*A fenti kép a DropShop csapatának ajándéka

Gereg (Gyöngyöspata)

Teljesen atipikus mátrai dűlő, szinte egy kis mediterrán foltnak lehetne nevezni (persze csak helyi viszonylatban, képletesen értve) az amúgy hűvös Mátrában. Ez a nagy kiterjedésű dűlő Gyöngyöspatától északkeletre található, magassága 220 és 340 méter között változik, az egész egy viszonylag egységes domboldal, délnyugati tájolással. 

A dűlő legjobb részein a vörösagyagba jókora adag könnyű szerkezetű, vörös színű andezittufa vegyül ami a felszínen is előbukkan. További óriási értéke a dűlőnek a talaj vízgazdálkodása: a rétegek egyből a mélybe vezetik a csapadékot, így sosem pang a víz a felső zónában. Amikor más Pata környéki dűlőkbe még ki sem lehet jutni a sártól, akkor itt már dolgozni is lehet. 

Egy további érték hogy itt is állandóan fúj a szél, mivel egy nagyobb hegyek által nyugatról nem határolt dobháton fekszik. Így a növényvédelem, így az ökológiai művelésre való átállás is, itt jelenti a legegyszerűbb feladatot. Egyetlen kérdőjel a Gereggel szemben hogy milyen savakat tud megtartani egy melegebb évben, de bízom benne, hogy a Mátra éjszakai hűvös levegője ezt is megoldja. 

 

Tamás-hegy (Gyöngyöspata)

Vár megetti (Gyöngyöspata)

Virág-domb (Gyöngyöspata)

Hótó (Gyöngyöspata)

Csákberek (Gyöngyöspata)

Peres (Gyöngyöspata)

Diós, Lógi (Gyöngyöstarján)

Sárosberek, Külső-Kajnár (Nagyréde)