BOROK

Boraink az alapborok esetében átlagosan két kiló per szőlőtőke terheléssel készülnek. Dűlőszelektált és prémium boraink jellemzően 1kg-os - esetenként az alatti - tőketerheléssel kerülnek palackba.

Évjáratonként körülbelül 12-16 féle bort készítünk el, ami összesen körülbelül 10 000 palackot jelent évente.

"Nyitnikék, nyitnikék...várom kedves énekét!"

NYITNIKÉK
Kékfrankos és / vagy magyar frankos fajtákból készül alapborként 2kg-os tőketerheléssel.

MÁTKA
"Lánykéréshez, Esküvőre, a Kedvesnek vagy helyette: Mátka. És ha a dolgok komolyra fordulnak, nem kell hókusz-pókusz csak fejenként fél üveg Mocus." 

MAGYAR FANKOS
Kékfrankos és Muscat Bouché kersztezésével előállítot magyar nemesítésű fajta. Esetenként külön, néha a Nyitnikék részeként kerül forgalomba.

ALAP PINOT

"Fényes szellő". Gyümölcsös, jó ár-érték arányú, élvezetes vörösbor. A pinot egyik arca.

 

 

MOCUS TURÁN

Sűrű, sötét vörösbor. A Turán szőlőfajta egy izgalmas hazai nemesítés (id. Kozma Pál nevéhez köthető), ami nem elsősorban a termőhelyet hivatott megmutatni, de egyedi karakterével, sötét színével, sűrűségével, ízeivel sokakkal szeretteti meg magát. Neve onnan ered állítólag, hogy sehogy sem tudtak megegyezni benne, mi legyen a neve, ezért a turáni átokról kapta a nevét, miszerint mi magyarok semmiben nem tudunk megegyezni.

 

RAJNAI RIZLING

Első fehérborunk, amit mi telepíthettünk el, Bálint által válaszott klónnal és területen 2012-ben. A 2013-as évjáratból már lesz róla egy hordó "mutatóba", amit nagyon izgatottan várunk, mert ahogy az idő múlik az ember változik, és egyre erősödik bennünk a rajnai rizling szeretete.

LOGIKA OLASZRIZLING

A 2012-es évvel került be a repertoárba. A Gyöngyöstarján és Gyöngyösoroszi közt elterülő Lógi dűlőben készül dűlőszelektált módon 1 kg alatti terheléssel. Abban bízunk, hogy nagyon egyedi színfoltot jelent majd a hazai olaszrizling palettán. Termőhelyi adottságok miatt váltja le az Úrráteszi olaszrizlinget, ahol a túlzottan hűvös és nedves klíma nem kedvezett ennek a kései fajtának.

ALAP OLASZ

Szintén a Lógi dűlőből készítjük, de alapborként elkészítve. A jó ár-érték arányú, szép olaszrizling esetleg házasítási alap elkészítése a cél enenka bornak az esetében.

ZÖLDVELTELINI

A 2011-es évben készült első zöldveltelinink magán viselte a 11-es meleg évjárat és a leterhelten átvett ültetvény alapos visszavágásából származó minden előnyét és talán hátrányát is. A fajtát nagyon izgalmas kihívásnak tartjuk. Osztrák társait vizsgálgatva kutatjuk, hogy mit tud itt nálunk.

"F" MINT FURFANG - 100% FURMINT

Alapborként készítjük nagyrédei bérelt területünkről ezt a furmintot. Célunk egy jó ár-érték arányú furmint elkészítése a 2 kg-os terhelési kategóriában. Jól fogyaszthatóságra, kellemes ízélményekre, egyensúlyra törekszünk elkészítésénél.

PAROLA

A Losonci Borház fehér házasítása alapbor kategóriában. Összetétele egyelőre változó, de minden esetben törekszünk a "szerethetőségre" és az egyensúlyra.

Dűlő szelektált vörösborok

GEREG PINOT NOIR

Dűlőszelektált pinot noir burgundi stílusban. A 2011-es első évjáratból mindössze hozzávetőleg 250 palack készült. 777-es francia klónt telepítettünk az általunk nagyon tisztelt Gereg dűlőben, ami azóta ismét fel lett osztva aldűlőkre, így nekünk is, a fogyasztóknak is új dűlőneveket kell megszoknunk. Egyelőre egy háztáji büszke tulajdonosai vagyunk, de 2013-ban eltelepítettünk belőle még egy 2500 töves ültetvényt bizonyjtva ezzel, hogy a Geregben és a pinot-ban nagyon hiszünk, ahogy a Geregben és a kékfrankosban is.


GEREG KÉKFRANKOS

2006-óta készítjük dűlőszelektált kékfrankosunkat. Prémium terméknek szánjuk és igyekszünk évről-évre emelni a minőségét. A palackok száma korlátozott, mivel egyelőre csak egy háztáji kékfrnakossal rendelkezünk a Gereg dűlőben. Ezen a jövőben természetesen változtatni szeretnénk ;).


CABERNET FRANC - DIÓS

Kibéreltünk egy területet a Gyöngyöstartjánhoz tartozó Diós dűlőben, mivel szerettük volna kipróbálni a Cabernet Franc készítését. Később derült ki, hogy a háztájinak több mint fele nem cabernet franc. Még az volt a szerencse, hogy a másik fajta a Kékfrankos. Csak emiatt úszta meg a bérbeadó...

PINOT GRIS

A Szürkebarátot kísérlet jelleggel héjjon erjesztve készítjük, vörösbor technológiával, mivel nem tudjuk, hogy a Pinot Gris egy vörös lelkű fehérbor vagy egy fehér lelkű vörösbor?

LÍVIA HÁRSLEVELŰ

Édes, kései szüretelésű fehérbor. Hárslevelűként önmagában, vagy furminttal házasítva készítjük, évjárattól függően hozzávetőleg 300-400 palack erejéig.